انواع فلزات گرانبها

انواع فلزات گرانبها

طلا (GOLD ) :

رنگ طلا وابسته به مقدار و نوع ناخالصی درون آن است . طلای طبیعی ، معمولا زرد طلایی است . اما برای ساخت جواهر اقدام به تغییر رنگ و سخت کردن آن می کنند. به این منظور آن را با دیگر فلزها نظیر نقره ، پلاتین ، نیکل یا روی اضافه می کنند تا طلای کم عیار و با سفید بدست آورند . از مس برای رنگ سرخ یا صورتی و از آهن برای رنگ آبی ملایم استفاده می کنند . عیار طلا، با طلای خالص سنجیده می شود و آنرا با قیرات ( ct) بیان می کنند . طلای مورد مصرف در جواهر سازی ۹( ۳۷ / ۵ درصد یا بیشتر طلای خالص و یا ، ۱۴، ۱۸، ۲۲ و حتی تا ۲۴ عیار که نوع خالص آن است متفاوت می باشد . در بسیاری کشورها عیار طلا روی آن حک می شود تا میزان خلوص آن را نشان دهد .

کانسار طلا :

طلا، در صخره سنگ های آتشفشانی و نیز به حالت رگه های بسیار باریک که فقط با چشم مسلح دیده می شود وجود دارد . همچنین به صورت ته نشست در شن و سنگ رودخانه ها به شکل دانه های ریز یا تکه سنگ یافت می شود . هنوز هم برای استخراج طلا از روش خاک شویی بهره گرفته می شود . اما نوآوری تولید اقتصادی آن بر روی استفاده از ماشین آلات و اسید شویی متمرکز است . عمده ترین ذخائر طلا در آفریقا ، کالیفرنیا ، آلاسکا ( آمریکا و کانادا ، روسیه سابق ، آمریکای جنوبی و استرالیا قرار دارد.

نکته مهم : هزاران سال است که از طلا برای ضرب سکه ، تزئینات و جواهر استفاده می شود . طلا ، فلزی جذاب ، شکل پذیر و زینتی است .

نقره

نقره (SILVER ) :

نقره در طبیعت معمولا به صورت توده ای متشکل از دانه ها یا تکه های نقره شکل می گیرد . البته ممکن است به حالت مفتول یا دندانه وار در هم بافته نیز دیده شود .هنگامیکه تازه از معدن بدست آمده و یا صیقل بخورد رنگ آن سفید نقره ای روشن با جلای فلزی است . اما در معرض اکسیژن هوا لایه سیاهی از اکسید نقره روی آن تشکیل شده و رنگ باختگی آن را نشان می دهد . بدین خاطر و اینکه فلز نرمی است ، آنرا با فلزهای دیگر نظیر طلا ترکیب می کنند و یا لایه ای از طلا روی آن می کشند . الکتروم ، نوعی ترکیب طلا و نقره است که از زمان یونان باستان با ۲۰ تا ۲۵ درصد نقره ساخته می شده است . نقره استرلینگ ، دارای  5/92 درصد تا کمی بیشتر نقره و یا همراه با مقدار کمی مس می باشد . نقره بریتانیا با عیار ۹۵ درصد یا بیشتر ساخته می شود . تمام نقره های استاندارد باید عیار آنها مشخص باشد .

کانسار نقره : اکثرا نقره از کانسارهای سرب بدست می آید . عمده ترین ذخیره گاههای جهان در آمریکای جنوبی ، آمریکا، استرالیا و روسیه سابق قرار دارند. شاید بزرگترین تولید کننده نقره جهان مکزیک باشد ، جائیکه در آن نقره از ۱۵۰۰ ق. م تا کنون استخراج می شود زیباترین نقره های طبیعی که به شکل مفتول های تابیده شده هستند از کنگزبرگ نروژ بدست می آیند .

مقالات مرتبط :  خواص نقره

پلاتین

پلاتین ( PLATINUM ):

 با اینکه هزاران سال است پلاتین مورد استفاده قرار می گیرد ، اما تا سال ۱۷۳۵م به عنوان یک عنصر شیمیایی مجزا شناخته نبود. پلاتین از نقره و طلا کمیاب تر و گران تر است ، واکنش شیمیایی نداشته و در مقابل خوردگی مقاوم بوده و بر خلاف نقره کدر نمی شود . رنگ آن نقره ای ، یا سفید خاکستری است . جلای آن فلزی است و نور از آن عبور نمی کند . از طلای خالص سنگین تر است و تقریبا دو برابر نقره وزن مخصوص دارد . در گذشته جواهر سازان برای ذوب آن به نقطه جوش ۱۷۷۳ درجه سانتیگراد ( ۳۲۲۳ فارنهایت ) نیاز داشتند . این مشکل تا ۱۹۲۰ م که تکنولوژی ذوب پیشرفت کرد برقرار بود .

کانسارها : پلاتین در صخره سنگهای آتشفشانی و معمولا به شکل دانه ای و بسیار ریز که با چشم عادی دیده نمی شوند درون سنگ های معدن یافت می شود . پلاتین ، هم چنین در سنگ های رسوبی در شن و سنگ رودخانه و یخچال های طبیعی به صورت دانه ای و به ندرت به حالت توده وار یافت می شود . ذخائر عمده آن در آفریقای جنوبی ، سودبوری کانادا ، آلاسکای آمریکا ،

رودخانه برمه و دیگر رودخانه های جاری در کوه های اورال روسیه )، استرالیا ، کلمبیا و پرو قرار دارد .

نکته مهم : اگرچه تا قبل از ۱۹۲۰م از پلاتین به همان حالت تکه های طبیعی آن در حلقه انگشتر استفاده می شد . ولی اکنون نرمی و راحتی کار با آن ، امکان ساخت طرح های کلافدار را بوجود آورده است . تکه های پلاتین در میان سنگ های ته نشستهای رودخانه ای یافت می شوند . بلورهای منفرد پلاتین در طبیعت بندرت یافت می شوند . دانه های آن در ته نشستهای رسوبی یافت می شوند .

نظرات کاربران

نظر بدهید