سنگ زیرکن Zircon :
سختی : 6/5 – 7/5 وزن مخصوص : 4- 4/8 شکست نور : 1/92 – 1/96
این کانی در لاتین " زیرکن " نام دارد و در کتب جواهرشناسی اسلامی به آن زرگون و در زبان هندی به آن " زرقون " می گویند زیرکن در رنگ های زرد ، قهوه ای ، قرمز ، سبز ، آبی ، قرمز و حتی بی رنگ نیز دیده می شود . بلورهای بسیار شکننده از ویژگی های زیرکن است . زیرکن در مقابل فشار و ضربه به راحتی خرد می شود وگوشه های نگین تراشیده شده از این کانی بسیار آسیب پذیر است اما به دلیل خواص اپتیکی بسیار جالب آن مانند قدرت زیاد شکست و پراکندگی نور و درخشش فوق العاده و داشتن حالتی شعله ( آتش ) مانند مورد توجه فراوان بوده است.
امروزه در صنعت جواهرشناسی بلورهای بی رنگ زیرکن را تراش برلیان می دهند و به اسم برلیان " ماتارا " یا " سیلان " به بازار عرضه می کنند که به سبب شباهت بسیار زیاد آن به برلیان به راحتی قابل تشخیص نیست , لذا زیرکن را با خط ساییدگی سفیدی که از خود برجای میگذارد وفرسایش و خط برداری پخ هایش وهمچنین شکست دوگانه قوی نوری که در آن به وجود می اید و یا با استفاده از اسید و تیزاب آن را از برلیان می توان تشخیص داد , چرا که هیچ اسیدی حتی تیزآب در آن اثری ندارد بلکه آن را درخشنده می کند , هرچند ممکن است رنگ آن نیز روشن شود , بر خلاف الماس که رنگ خط ساییدگی ندارد و پخ ها و لبه های آن هیچ گونه خراشی بر نداشته و در برار مواد شیمیایی عکس العمل نشان می دهد و باعث از بین رفتن آن می شود .
به سبب فراوانی زیرکن های قهوه ای ومایل به قهوه ای آن را به وسیله حرارت زیاد ( نزدیک 1000درجه ) به زیرکن های بی رنگ تبدیل می کنند وتراش برلیان گونه می دهند , اما غالبا این رنگ ها ثابت نبوده و در مقابل اشعه ماورا بنفش و یا نور آفتاب به تدریج تغییر رنگ می دهند. گاهی نیز بلورهای رنگین زیرکن هم چون رنگ های قرمز و سبز آن را تراش مخصوص می دهند و آن را به جای یاقوت و زمرد عرضه می کنند , بلورهای آبی رنگ زیرکن را نیز به نام آکوامارین تایلندی به فروش می رساند.
کشورهای تایلند , سریلانکا , استرالیا , فرانسه و برزیل معادن مهمی از زیرکن را دارا هستند.
خواص و فواید زیرکن :
زیرکن برای سلامتی انسان به ویژه درمان آلرژی پوستی و ناراحتی های ریوی فایده دارد و دردهای ناشی از مرض نقرس را تسکین می دهد و سبب فعالیت کبد و طحال وغده پانکراس می شود . همچنین این سنگ روحیه شخص را متعادل و آرام می کند و از افراط گرایی های روحی و روانی می کاهد.
نظر بدهید