فیروزه و خواص آن ( Turquoise )

فیروزه و خواص آن ( Turquoise )

 فیروزه و خواص آن :

سختی : 5 – 6     وزن مخصوص : 2/6 – 2/8   شکست نور : 1/6

 فیروزه مونث کلمه فیروز می باشد و با نام های دیگری چون پیروزه ، اخشائین ، فیروزج ، حجر الظفر ، حجر الغلبه و حجر الجاه نیز نامیده شده است و منشا این نام ها از خواصی است که در استفاده این سنگ مشاهده شده است.

فیروزه فسفات آب دار مس و آلومینیوم است و ماده رنگی موجود در آن از مس و آهن است هرچه مس درون فیروزه بیش تر باشد رنگ آن آبی تر و هرچه آهن آن بیش تر باشد رنگ آن سبز تر است بیش تر فیروزه ها در شکاف سنگ هایی یافت می شوند که منابع غنی از آلومینیوم هستند فیروزه با رنگ آبی خوش رنگ ( آبی آسمانی) بهترین کیفیت را دارا بوده و بسیار کمیاب است به هر اندازه در آن سایه سبز و یا رگه پیدا شود فراوانی آن بیشتر و در نتیجه ارزش آن کاهش می یابد .تغییر رنگ در فیروزه در نتیجه تابش نور آفتاب تبخیر آب طبیعی موجود در آن ,  پاکی و کدورت هوا و برخورد چربی و مواد شیمیایی با آن صورت می گیرد که در نتیجه باعث کم شدن ارزش مادی آن می گردد .  به همین دلیل بهتر است در هنگام غذا خوردن ، حمام کردن و شستن دست ها با مواد شوینده انگشتر فیروزه را از انگشت بیرون آورد .

توصیه می شود برای حفظ کیفیت و جلا رنگ فیروزه هرچند وقت یک بار با یک پارچه نرم و تمیز و مرطوب آن را تمیز کنید جلا دادن سنگ فیروزه سبب پر رنگ تر شدن آن می شود. فیروزه دارای خلل و فرج طبیعی هستند که قابل استفاده نیستند لذا آن ها را ترمیم می کنند و یا به اصطلاح (( واکس )) می زنند که به آن ها فیروزه های احیا شده می گویند .

 برای این کار فیروزه طبیعی را طی فرایند خاصی در صمغ مصنوعی ( واکس ) فرو برده و منافذ آن را با این صمغ پر می کنند.

اگرچه فیروزه های احیا شده ارزش مادی بالایی ندارند اما این کار سبب می شود تا در استحکام و سختی فیروزه افزوده شده و از کم رنگ شدن آن به مرور زمان جلوگیری کند همچنین به دلیل خلل و فرج فراوان در توده فیروزه  برای خوش رنگ کردن آن از نمک های مس و آنیلین استفاده می نمایند.

کانی های زیادی وجود دارد که به سبب شباهت با فیروزه آن ها را به جای فیروزه عرضه می کنند که از این میان می توان به کالسیدونی  , هولیت رنگ کرده ,  آمازونیت ,  کریسو کولا و لازولیت اشاره کرد.

یکی دیگر از این شبه فیروزه ها فیروزه های چینی است . اغلب فیروزه های چینی ارگانیک می باشند یعنی بر اثر تاثیر محلول های سطحی مس دار بر روی فسیل های استخوانی جانوران فیروزه به وجود آمده است و رنگ آن ها به علت تبلور فسفات آبی است اما با اسیدها واکنش نشان می دهند  . مشخصات این نوع فیروزه با فیروزه ایرانی , مصری و آمریکایی فرق دارد چرا که این فیروزه ها  از سنگ های آذرین بوده اما فیروزه چینی ارگانیک می باشد .

هرچند عمده نگین فروشان و کارشناسان خبره فیروزه بر اثر تجربه با نگاه به رنگ و جلا و رگه های پشت سنگ منشا و انواع فیروزه را از هم تشخیص  می دهند , با این حال راه های مختلفی نیز برای افرادی که آگاهی و تجربه کافی و تشخیص ندارند وجود دارد .  به عنوان مثال در قدیم برای تشخیص نوع مرغوب فیروزه از انواع نا مرغوب آن سنگ را روی برنج دم می کردند , در صورتیکه رنگ آن ثابت می ماند , مرغوب و اگر به برنج رنگ میداد , نامرغوب بود .  امروزه برای شناخت رنگی شدگی فیروزه به خصوص پشت آن با واکس  مشکی ,  می توان از استون یا سوآب آمونیاک استفاده کرد چرا که پنبه یا گوش پاک کن آغشته به این محلول ها , رنگ آمیزی آن به خصوص  واکس را به راحتی زایل می کند همچنین برای تشخیص فیروزه طبیعی از مصنوعی قطعه ای از سنگ را می سوزانند اگر به صورت خمیر در آمد مصنوعی و اگر مواد باقی مانده به صورت خاکستر باشد طبیعی است  . راه دیگر شناخت استفاده از یک سوزن حرارت دیده و گذاشتن آن روی سنگ است که اگر بوی صمغ از آن بلند شد و اثر عمیق روی سنگ گذاشت نشان دهنده واکس خورده بودن و احیا شدن سنگ است .

البته وزن مخصوص پایین سنگ های فیروزه آغشته به موم یا فیروزه های بدلی نیزیکی دیگر از نشانه های شناخت سنگ طبیعی فیروزه است. منابع عمده فیروزه در کشورهای ایران ,  مصر ,  شیلی , آمریکا , ازبکستان ,  چین و استرالیا قرار دارد .

خواص و فواید فیروزه  :

نگاه به فیروزه چشم را تقویت می کند  گذاشتن فیروزه بر روی چاکرای گلو برای درمان گلو درد , تقویت تارهای صورتی و درمان بیماری های ریوی وتنفسی موثر می باشد.

فیروزه قلب را تقویت می کند وسعه صدر می دهد . این سنگ افسردگی های روحی و روانی و هم چنین  ناراحتی های عصبی را درمان می کند و باعث آرامش می شود استفاده از انگشتر و یا گردنبندی از آن برای دور کردن انرژی های منفی به ویژه چشم زخم و آثار آن بسیار مناسب است . این سنگ مانند عقیق حرز بسیار مهمی در برار حوادث و بلایا به شمار می رود و برای آسان شدن کارها و رونق در کسب و کار بسیار مفید می نماید.

همچنین گفته شده رنگ فیروزه هنگام بیماری صاحب این سنگ تغییر می کند و زمانی که حال او بهتر می شود رنگ آن به حالت اولیه بر می گردد.

در صورت تمایل به خرید انگشتر فیروزه بر روی تصویر زیر کلیک نمایید

خرید انگشتر فیروزه نیشابور

نظرات کاربران

نظر بدهید